Motorcycle Forum banner

1 - 11 of 11 Posts

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #1 ·
i dont know what to do ive tested everything my rectifier failed one of 3 tests my stator failed 1 of 4 tests and im not sure if my cdi is bad but my coil tested good
do u know anything to try i did put another stator and another rectifier but all four of these registered 0 ohms on my meter this is frustrating
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #2 ·
stators failed the white to green wire test both stators read 0
same reading for the green to yellow reverse meter lead test for the rectifier i got high risistance going one direction and i reversed the leads of the meter and got 0 for both rectifiers when i say both i mean i have a 1979 cm400a parts bike that i changed rectifiers and stators and retested!
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #3 ·
if i ould eliminate these failed tests maybe id have a chance for spark
i put a new set of ngk d8ea spark plugs in it also
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
electrical testing done on hondaboy's 1980 honda cm400a ignition system

ok heres all the testing i did my results/clymer specs
Stator
blue-white: 5.2ohms/4-7ohms
white-green: 0ohms/200-500 ohms
brown-orange: 132.3ohms/100-200ohms
pink-green: 16ohms/10-30ohms
rectifier:
rectifier from 79cm400a
green to yellow: in ohms
y1: 162,000/2,000 ohm minimum
y2: 170,000
y3: 164,000
with connectors plugged in 133ohms

when meter leads are reversed/5-40 ohms spec

y1:0
y2:0
y3:0
redwhite-yellow
y1:187,000
y2:172,000
y3:171,000
with connectors pluged in 137ohms
rectifier from 80cm400a
green to yellow: in ohms
y1:174,000
y2:175,000
y3:167,000
when meter lead are reversed/5-40ohms spec
y1:0
y2:0
y3:0
kill switch continuity:
yesterday/today i got
ign off blackwhite-green .3/10 ohms
kill switch engaged ign on 5.5/79 ohms
all my fuses are good i checked them with a test light
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #5 ·
ok just read a honda service manual the rectifier has nothing to do with loss of spark so i can pretty much rule that out
 

·
Registered
Joined
·
3,841 Posts
You told me you know the bike in your other post.

When in doubt see if you can find a very knowledgeable Honda mechanic or see if you can just buy all the parts from a salvage bike and replace it all. If you had the opportunity, which my friends in the shop did at times, you could borrow a cdi from a runner and swap them out. If it fixes it, the cdi is the issue. Could do the same with a stator too, but that would be a job.

See if other CM400/450 ignition parts interchange. Any Honda parts dept could tell you if the parts interchange.
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #8 ·
thank you mark53

You told me you know the bike in your other post.

When in doubt see if you can find a very knowledgeable Honda mechanic or see if you can just buy all the parts from a salvage bike and replace it all. If you had the opportunity, which my friends in the shop did at times, you could borrow a cdi from a runner and swap them out. If it fixes it, the cdi is the issue. Could do the same with a stator too, but that would be a job.

See if other CM400/450 ignition parts interchange. Any Honda parts dept could tell you if the parts interchange.
well thanks to a reliable source my gut is telling me i need a cdi
thanks 4 ur help mark53
 

·
Registered
Joined
·
62 Posts
cm400 no spark

Hey;
The honda hawk series is a nightmare when it has no spark.The tests(as a whole) in the shop manual are ueseless.The only reliable way to find out which part is bad is to use known good components(spark unit) CDI box or stator assy(they are a matched set).I bought a wrecked 400 many years ago to get test pieces.Even the week I spent in honda electrical school produced no reliable tests for these pieces.I usually try the CDI first(easey)and if you suddenly have spark thats the problem.Then i install the test altenator.I have had two that still did not have spark(had bad coil).But it is usually the CDI or Alternator.I would not want to buy new stuff for this bike without knowing which one is bad,very costly.
Good luck.
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Hey;
The honda hawk series is a nightmare when it has no spark.The tests(as a whole) in the shop manual are ueseless.The only reliable way to find out which part is bad is to use known good components(spark unit) CDI box or stator assy(they are a matched set).I bought a wrecked 400 many years ago to get test pieces.Even the week I spent in honda electrical school produced no reliable tests for these pieces.I usually try the CDI first(easey)and if you suddenly have spark thats the problem.Then i install the test altenator.I have had two that still did not have spark(had bad coil).But it is usually the CDI or Alternator.I would not want to buy new stuff for this bike without knowing which one is bad,very costly.
Good luck.
thanks doug pretty sure its the cdi coil tests fine
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #11 ·
ok cdi box didnt fix it and coil is still with my white wire not getting resistance on my stator i am betting the stator is bad, can anybody help me find a cheap stator, i looked on ebay but so far no luck
 
1 - 11 of 11 Posts
Top