1979 Suzuki GS550 ignition issues - Motorcycle Forum
Vintage Forum Classic and Vintage machines

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 11 (permalink) Old 09-06-2007, 12:18 AM Thread Starter
Guy
COUNCIL MEMBER
 
Join Date: Sep 2007
Location: Colorado
Posts: 506
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Question 1979 Suzuki GS550 ignition issues

I just picked up a 1979 GS550, and it has ignition problems. Carbs have been cleaned, new plugs, new points/condensers.

Someone told me the coils may be bad (makes sense), but they also said there may be an issue with the magneto. Not familiar with the magneto, is there a recommended method for testing it (let alone locating it)? I'm waiting for my Clymers to arrive, but I'd like to poke it until it shows up in my mailbox.

Thank you.
Guy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 (permalink) Old 09-06-2007, 12:56 PM
Shantytown Mayor
 
CB750F's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Huntingdon Co, PA
Posts: 4,706
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Well, when you get your manual it will have in there how to test the coils and magneto with an ohm meter. I don't have the specifications or I would give them to ya. Sucks ya got to wait.

07 Ninja 500
98 ZX6E
CB750F is offline  
post #3 of 11 (permalink) Old 09-06-2007, 01:17 PM Thread Starter
Guy
COUNCIL MEMBER
 
Join Date: Sep 2007
Location: Colorado
Posts: 506
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Well, it was worth a try anyway. At least I can go change the oil on all my bikes while I wait.

Guy
Guy is offline  
post #4 of 11 (permalink) Old 09-06-2007, 11:09 PM
Shantytown Mayor
 
CB750F's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Huntingdon Co, PA
Posts: 4,706
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Take your time

Who's the slowest person in the world? The mailman when you're waiting for something.

07 Ninja 500
98 ZX6E
CB750F is offline  
post #5 of 11 (permalink) Old 09-07-2007, 07:02 PM Thread Starter
Guy
COUNCIL MEMBER
 
Join Date: Sep 2007
Location: Colorado
Posts: 506
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Well, both manuals arrived, so time to start reading. Oil was dirty in the 550, think I'll explore the carbs. I did get the starter circuit fixed -- corroded connection. I'll keep you informed, and thank you.
Guy is offline  
post #6 of 11 (permalink) Old 09-08-2007, 05:49 AM
Shantytown Mayor
 
CB750F's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Huntingdon Co, PA
Posts: 4,706
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Cool. Hey does your 550 have the gear position indicator? I had a GS 400 that had a digital readout for that but I'll be damned if I can remember if my 550 had it or not. I think it had some sort of gear indicator.

07 Ninja 500
98 ZX6E
CB750F is offline  
post #7 of 11 (permalink) Old 09-08-2007, 11:38 AM Thread Starter
Guy
COUNCIL MEMBER
 
Join Date: Sep 2007
Location: Colorado
Posts: 506
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Yup, neutral light plus lights for gears 1-5, all along the bottom of the panel. Sorta handy for new riders, wish my wife could ride the 550, but it's too tall (or she's not tall enough). She just let me know she wants my Virago, grrr.
Guy is offline  
post #8 of 11 (permalink) Old 09-08-2007, 10:13 PM Thread Starter
Guy
COUNCIL MEMBER
 
Join Date: Sep 2007
Location: Colorado
Posts: 506
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Normally I don't like putting different forum info in another forum, but this is not a direct competitor. I found a lot of good info specifically for the Suzuki GS series at http://www.thegsresources.com.
Guy is offline  
post #9 of 11 (permalink) Old 09-15-2007, 04:02 AM Thread Starter
Guy
COUNCIL MEMBER
 
Join Date: Sep 2007
Location: Colorado
Posts: 506
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Update: Fixed the spark issues, still won't start. Putting in new battery cables (corrosion issues), new carb boot o-rings, new o-rings all over the carbs. Sigh... sure would like to get her going again...
Guy is offline  
post #10 of 11 (permalink) Old 09-06-2011, 06:29 PM
Motorcyclist
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
i have a 79 GS550 as well, and my starts up fine, seems to idle okay, but at more or less half choke. is that normal? and when i rev it the rpms go up slow, but it blows blueish smoke and smells like 2 stroke exhaust like out of a weedwacker. im new to this, its my first bike.
maidenshredds is offline  
post #11 of 11 (permalink) Old 04-28-2014, 07:39 PM
Registered
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Question

Quote:
Originally Posted by maidenshredds View Post
i have a 79 GS550 as well, and my starts up fine, seems to idle okay, but at more or less half choke. is that normal? and when i rev it the rpms go up slow, but it blows blueish smoke and smells like 2 stroke exhaust like out of a weedwacker. im new to this, its my first bike.

And two years later you probably already know it was a carb issue.
Blakrex is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Motorcycle Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome